Thứ Tư, 13 tháng 3, 2013

Kudos Antena 3 si In Premiera pentru reportajele despre industria alimentara din Romania

Vroiam de ceva timp sa vad emisiunile realizate de reporterii Antena 3 despre industria alimentara din Romania. Stiam deja cam cum stau lucrurile, nu pot sa zic ca e de mirare, ba din contra ma mir ca nu e mai rau. Motiv pentru care evit carnea (in general, dar mai ales) din comert pe cat pot de mult. Ma bucur ca in sfarsit a aparut pe sticla un reportaj de genul acesta, cu acoperire nationala, sa nu mai strambe vanzatorii de prin magazine din nas cand intreb de eticheta produsului sau sa mi se spuna de prietenii si cunostinte ca sunt paranoica cu mancarea cumparata din supermarketuri.
Nu zic ca se intampla doar la noi, ba din contra. Exista dezinteres pentru sanatatea consumatorilor peste tot, majoritatea producatorilor optand in favoarea productiilor mari si veniturilor consistente. Ce am observat totusi e ca la noi nu exista nici etica, nici educatie si asta e valabil si pentru copiii din scoli, si pentru studentii la medicina, si pentru parintii nostri si chiar si directorii agentiilor sanitare din tara. Sunt de acord ca inspectorii sanitari pot fi foarte usor convinsi sa uite de nereguli, prin simplul fapt ca au un salariu mizer pentru serviciile pe care ar trebui sa le ofere comunitatii.

Si daca lucrurile nu au cum sa se schimbe dupa o zi pe alta, imi doresc atunci ca macar de maine sa inceapa progresiv educatia consumatorilor. Dar nu doar sa fie invatati sa se uite pe eticheta.Imi doresc educatie, acces la informatie si campanii de informare a consumatorilor. Vreau produse in magazine despre care sa stiu sigur ca sunt sanatoase si ca nu au antibiotice, pesticide sau ca sunt modificate genetic.


Hormonii, pesticidele si antibioticele din carne si lapte poate ca nu sunt periculoase in doze mici. Dar daca stai si te gandesti cati litri de lapte bei intr-o luna sau cata carne de pui si de porc mananci fara grija, fie pregatit acasa, fie cumparat de la fast-food sau in restaurant, nu devine usor infricosator? As adauga pe lista asta si ouale, legumele si fructele. Cred ca pana la reportajele Antenei 3, toti cei care o “ardeau” organic erau priviti ca paranoici si ca fiind prea buni pentru mancarea normala. 

In SUA, industria alimentara foloseste hormoni pentru ingrasarea animalelor de decenii. Vitele sunt injectate inca de tinere cu cantitati considerabile de estrogen si testosteron (sintetice). Inca din 1970 s-a dovedit ca anumiti hormone cresc riscul de cancer. De exemplu, in anii 1950 si 1960, vitele din SUA erau injectate cu un hormon numit diethylstilbestrol (DES), pe care doctorii l-ar fi prescris in mod normal femeilor gravide pentru a reduce riscul de a pierde sarcina. 20 de ani mai tarziu, s-a interzis folosirea acestui hormon pe animale, dar nu pentru ca existau studii care aratau o legatura intre acest hormon si cresterea riscului de cancer vaginal, ci pentru ca fermierii mici au protestat intens.


In SUA, 80% dintre antibioticele vandute sunt pentru uz animal, iar producatorii nu sunt obligati prin lege sa stipuleze cum, care, in ce cantitati si pe care animale sunt folosite. Si daca va numarati printre cei care cred ca nu e nicio problema ca carnea pe care o mancati contine antiobiotic, nu va zic decat ca salmonella si bacterii asemanatoare au devenit rezistente la astfel de tratamente. Deci carnatii, puiul, ceafa de porc etc pe care tocmai ati cumparat-o poate avea noua tulpina de salmonella, cea rezistenta la antibioticele cunoscute. 

Vorbesc de SUA pentru ca afaceristii de prin Romania se simt indeosebi inspirati de tehnicile industrial din aceasta tara. Avem noroc ca suntem in Europa si in UE altfel cred ca de mult ar fi adoptat semintele de soia, porumb si grau modificate genetic de Monsanto, companie care are niste practici foarte controversate. In Europa, exista un refuz general pentru adoptarea unor legi in favoarea culturilor modificate genetic, in SUA, porumbul modificat genetic Monsanto e peste tot. Se mai mira cineva ca e tara cu cea mai mare rata de obezitate, cancer si boli cardiovasculare? 


Apropo, acum cateva luni au fost publicate rezultatele unui studiu care arata clar ca porumbul modificat genetic marca Monsanto produce cancer. Niste oameni de stiinta francezi au hranit timp de cateva luni sobolani cu porumbul modificat genetic marca Monsanto. Sobolanii din experiment au dezvoltat inca din primele doua luni multiple tumori, mai mult de jumatate murind prematur. 


Acum vreo 10 ani, inainte ca supermarketurile sa isi fi facut aparitia in Romania, inainte ca fabricile si producatorii sa fie nevoiti sa foloseasca hormoni de ingrasare pentru a face fata marilor producatori, cand bunicii si rudele de la tara inca mai cresteau natural rosii, gaini si porci, romanii mancau cu siguranta mancare mai sanatoasa. Astazi pana si rosiile pe care le cumparati la piata sunt din seminte modificate care dau mai mult culoare decat gust, mai mult marime decat beneficii pentru sanatate.

Otrava din Galantare - reportaj Antena 3 "In Premiera" 2012


Pericolul din mancarea noastra - reportaj Antena 3 "In Premiera" 2013



PERICOLUL DIN MANCAREA NOASTRA (2) - "IN... de medialert

0 nhận xét:

Đăng nhận xét