Thứ Hai, 14 tháng 1, 2013

Noi mai si gatim: Retete cu alge marine

M-a luat si pe mine valul de rezolutii de anul nou, in forma mai organizata. Parte din lista este sa mananc mai sanatos, sa fac mai des yoga si alte exercitii, astfel incat la 60 de ani sa fiu o babuta frumoasa si sprintena care urca muntele fara probleme. Mancam destul de sanatos si inainte, dar aveam alegeri destul de limitate cand venea vorba de salate si alte mancaruri doar raw...


Asta pana am gustat din prima salata cu alge marine si m-am indragostit. A inceput o poveste de dragoste (care sper sa nu se termine) cu usor iz de mare, cu seminte de susan si somon fumee (stiti voi varianta cea mai disponibila pe la noi prin magazine). Si ca sa nu ma plictisesc si sa integrez algele mai des in dieta mea de saptamana cu saptamana mi-am facut o lista de retete cu alge marine, tot felul de salate si tot felul de supe, ca sa nu mai zic de PASTE!


Varianta cea mai simpla daca vrei sa mananci alge e sa comanzi tot felul de mancaruri de la restaurante chinezesti sau sa mergi prin supermarketuri si sa cumperi salate de alge marine cu somon afumat sau surinimi. Devine plictisitor dupa o vreme si nici nu prea am incredere in chestiile ambalate de prin supermarket. Prefer sa imi fac eu mancarea cap coada. Si da, daca as putea mi-as creste toate legumele, fructele si verdeturile singura. 

Algele, sau legumele marii (seaweed vegetables) au cateva beneficiii care ar trebui sa te convinga ca e bine sa mananci o salata de tipul acesta macar din cand in cand. Sau cand tii cura :). Algele marine sunt foarte satioase, dar nu au nici macar pe aproape atatea calorii cat ti-ai imagina. Nutritionistii vedetelor le recomanda cu mana pe inima in curele de slabire, ca sa nu mai vorbim ca au proprietati care reduc tesutul adipos (grasimea dupa burtica, de exemplu) in timp ce cresc si fermitatea si elasticitatea pielii. Win-win situation daca vrei sa slabesti cu alge.

Se mananca in principal doar alge marine, pentru ca majoritatea algelor de apa dulce sunt toxice. Au un continut ridicat de iod care apropo ajuta la reglarea metabolismului, in timp ce aduc un aport mare de fier si vitamina B (100 de grame de alge contin mai multa vitamina B12 decat necesarul zilnic). Mai contin vitaminele C, E, A si acid linolenic si abunda in acizi nucleici  care se ocupa de regenerarea celulelor din organism. Apropo, algele marine sunt si energizante si minunate la reglarea sistemului digestiv. In Irlanda, de exemplu, se bea suc organic de kelp pentru tratarea balonarii si constiparii. Sunt sigura ca toti copiii stramba din nas.

Studii au aratat ca consumul de alge marine (sau substantele active din ele) sunt benefice in tratarea unor virusuri puternice cum sunt virusul gripal A sau HIV. Sunt utile si in prevenirea afectiunilor cardiovasculare datorita fibrelor pe care le contin, care reduc riscul de areoscleroza si de infarct miocardic prin impiedicarea depunerii de grasimi pe peretii vaselor sangvine,

Algele se cumpara ori deshidratate ori "alive". Eu le iau de la plafar si alte magazine naturiste si uneori le gasesc si pe la Mega Image, la punga. Le pui minim 30 de minute in apa rece si te vei trezi cu niste serpisori lungi, verzi si "alive". Dupa ce absorb apa si le clatiti de doua-trei ori, mirosul subtil de mare dispare in intregime. Sunt mai multe retete, cele raw dictand impotriva fierberii algelor, in timp ce altele zic ca trebuie sa fie oparite doua-trei minute. Acum, fiecare cu norocul si gustul lui, dar incercarea moarte n-are!

Sa revenim totusi la retetele cu alge marine cu care ma laudam ca le-am gasit. Eu am cautat retete de alge comune prin China, Japona si Coreea, sau mai de pe la noi, din Irlanda, Islanda si Norvegia. Va las sa va inspirati si voi si eu o sa revin cu poze cat de curand.

Reteta - salata de alge marine cu somon afumat

1 morcov taiat pe lung, jumatate de castravete, 2-3 catei de usturoi, somon afumat, 1 lingura otet de mere
sos: 1 lingura de sos de soia, 1lingura ulei de masilne, 1 lingura de zahar, ghimbir, sare, seminte de susan

E cea mai simpla si rapida reteta. Algele se lasa la inmuiat in apa rece minim 30 de minute. Eu le clatesc intre timp de cateva ori. Le scurg de apa si pun cam o lingura de otet pe ele. Calesc morcovul si castravetele cu sare si ghimbir in ulei de masline, adaug sosul de soia si lingura de zahar, semintele de susan, le las pe foc pana se topeste zaharul, adaug algele si somonul afumat. Merge perfect cu orez basmati simplu sau cu curry.
Pentru doua persoane e suficient un sfert din cantitatea de alge dintr-un pachet. 


Supa coreeana de alge - Miyeok guk 







Inca nu am incercat reteta, dar este in plan :)

Jumatate de pachet de alge deshidratate (30 de grame sunt suficiente pentru patru portii de supa)
6 cani supa de legume (apa in care au fiert legumele)
2 linguri de ulei de masline
Sare de mare, dupa gust
O lingurita de usturoi pisat (optional)

  Algele se lasa la inmuiat in apa rece minim 30 de minute apoi toate ingredientele, inclusiv algele, se pun intr-o oala de marime potrivita si se lasa sa clocoteasca cateva minute. Se adauga sarea, dupa gust. 


Am mai gasit o variatie a retetei, cu piept de pui de data asta, dar cred ca voi folosi midii in loc de pui.
- o mână de alge uscate
- 2 litri de apă
- un  piept de pui
- 2 linguri de sos de soia
- o linguriţă de usturoi
- o linguriţă de ulei de susan (poate fi înlocuit cu alt tip de ulei)
- o linguriţă de sare
 Algele trebuie lasate la inmuiat pentru 3 ore, se strecoara. Se pune apa la fiert, cand clocoteste se adauga algele. Se adauga sosul de soia, usturoiul, uleiul de susan, sarea, se amesteca si se lasa pe foc cam 15 minute. Se adauga pieptul de pui, se mai lasa inca 15 minute

0 nhận xét:

Đăng nhận xét